Kávés-karamellás madártej

  • Személyek száma4
  • NehézségKözepes
  • Elkészítési idő
  • Főzési idő

Hozzávalók

  • 500 ml tej
  • 120 g cukor
  • 5 tojássárgája
  • 30 ml ristretto
  • 100 g magkeverék: mogyoró, mandula, dió
  • 30 g porcukor
  • 8 tojásfehérje
  • 160 g cukor
  • 100 g cukor karamellhez
  • 100 ml kávé a karamellás mokkához

Elkészítés

  • Crème anglaise vaníliaszósz elkészítése: Egy kis lábasban forralja fel a tejet. Egy keverőtálban habverő vagy kézi mixer segítségével addig keverje a tojássárgákat a cukorral, amíg a keverék világos és krémes állagú nem lesz. Ezt követően adja hozzá a kihűlt ristrettót, majd folyamatos keverés mellett apránként adja hozzá a felforralt tejet. A keveréket ezután öntse vissza a tej forralásához használt lábasba, majd alacsony lángon egy fakanállal folyamatosan kevergetve addig főzze, amíg a krém be nem vonja a fakanál hátulját. (Vigyázzon, hogy ne melegedjen túl vagy forrjon fel, mert a tojás kicsapódik.) Tegye hűtőbe.
  • Karamellás mokka készítése: Egy magas falú serpenyőben karamellizálja a cukrot, majd vegye alacsonyabbra a lángot és keverje a karamellhez a meleg kávét. Tegye félre hűlni.
  • Habgaluska készítése: verje a tojásfehérjéket kemény habbá egy kis sóval és a cukorral. A fehérjehabot tegye egy nagy üvegtálba, takarja le fóliával és körülbelül 5 percig gőzölje vízfürdő felett, majd hagyja kihűlni.
  • Karamellizált magok készítése: aprítsa finomra a magkeveréket, szórja meg porcukorral és karamellizálja egy serpenyőben.
  • Összeállítás: a crème anglaise-t öntse át egy tálaló tálba vagy több kisebb kehelybe, két kanál segítségével formázzon galuskákat a tojáshabból, majd kanalazza a krém tetejére, szórja meg a karamellizált magokkal, és locsolja meg a karamellizált mokkával. Jól lehűtve szolgálja fel.

Tippek

A karamellhez egy magas falú serpenyőben olvassza fel a cukrot egy kevés vízzel közepes lángon, majd növelje a hőmérsékletet és főzze világos aranyszínűre a karamellt. A karamellt készítés közben nem szabad keverni, helyette a serpenyőt mozgassuk, rázogassuk néha, hogy szép egyenletesen karamellizálódjon a cukor.