Home |  A kávé a világban, ízek és hagyományok

A kávé a világban, ízek és hagyományok

 

A kávé íze

Mindenki … vagy szinte mindenki fogyaszt a világon kávét. A legtöbb kávérajongót az USA-ban, Brazíliában, Németországban és Japánban* találjuk. A legnagyobb kávéfogyasztással azonban Észak-Európa, Finnország, Dánia és Svédország büszkélkedhet, ahol különösen nagy figyelmet szentelnek a minőségre és a kávé származási helyére. 2010-ben már sok országban, a modern világ egyik szimbólumaként kezelték a kávét. Ez a megállapítás különösen igaz Oroszországra, ahol 1990 után hatalmas mértékben nőtt meg a kávéfogyasztás. Ebben az országban a teaivásnak volt hagyománya, a kávéfogyasztást drága és kiváltságos dolognak tartották. Hasonló jelenséggel találkozhatunk sok fejlődő országban is, ahol a kávé a siker szimbólumává lépett elő. A számok is azt mutatják, hogy a kávétermelő országok, Brazília kivételével, nem tartoznak a legnagyobb kávéfogyasztók közé. Kínában továbbra is a tea az elsőszámú ital, de a kávéfogyasztás évi 20%-kal növekszik.

* a Nemzetközi Kávészervezet 2008-as adatai alapján

 

 

Kávéfogyasztási rituálék

A tévésorozatokban gyakran láthatók az amerikaiak valamilyen kávéval: az utcán, irodában, otthon, vezetés közben, étkezés során…Spanyolországban és Olaszországban az eszpresszót hagyományosan állva, a bárpult mellett fogyasztják, gyakran étkezés után, ugyanúgy ahogy az Franciaországban is divat. Németországban a kávéfogyasztás "szent dolog", amit a "kaffeeklastch" kifejezés is jelez: beszélgetés kávé mellett. Németország és Svájc volt az első ország, ahol eszpresszótfőztek otthoni körülmények között. Japánban gyakran automatákbólvásárolják a kávét, így ez az ország a kávéautomaták hazája. Közép- és Észak-Európában a kávét asztal mellett fogyasztják és gyakran süteményt vagy kalácsot is fogyasztanak a kávéhoz. Oroszországban gyakran az utcán isszák a kávét, mivel a kávézást a siker jeleként tartják számon.

 

 

Kávéfőzési eljárások

Egy sor kávéfőzési technika létezik, amelyek az őrölt kávéból italt készítenek. Közép-Keleten a török kávéfőzésaz elterjedt, amelynek során a szinte lisztszerűre őrölt kávét cukorral és vízzel elkeverve tűzhelyen forrásig főznek. A kávézacc a csésze alján marad. A dugattyús kávéfőző, az olasz mokka és a vákuumos kávéfőzés alapját a kávé leforrázása képezi. Ezek mind olasz kávéfőzési módszerek, de sok más országban is alkalmazzák őket. A nápolyi kávéfőzőben  a vizet felforralják, majd leforrázzák vele a kávét, amit ezt követően megszűrnek (a francia kávéfőzők hasonló elven működnek). Az eszpresszókávé készítése közben a víz nyomás alatt halad át a darált kávén vagy az adagolt filteres kávén. Az amerikai éttermekben az étlapokon látható különbséget tesznek az eszpresszó és a csepegtetett kávék között… A legjobb módszer a kávéban rejlő ízek kinyeréséhez.