Home |  Híres személyek csábítója a kávé

Híres személyek csábítója a kávé

 

Bevezetés

Sok történelmi személyiség (politikus, író, művész) itta és értékelte a kávét.

A kávé igazi felfedezése romantikus történeket köré fonódva történt meg, hirdetve a kávé hasznos és egészségre káros hatásait is, hiszen például XV. Lajos idején a kávét szerelmi italként szolgálták fel. A XIX. században a kávé élénkítő és jót

ékony hatására hivatkozva fogyasztották az italt, míg a XX. században a kávé elterjedésével elvesztette exkluzív jellegét.

 

Romantikus legendák

Kávéra utaló sorokkal lehet találkozni a Biblia Királyok könyvében is (Dávidpörkölt kávészemeket ajándékozott Abigailnak, Nabal földbirtokos feleségének, Nabal és Dávid törzsének a kibékülése jeléül). Az első legenda azonban az időszámításunk előtti VII. századból való és a Koránban olvasható. Gábriel angyal a halálos sérüléstől szenvedő Mohamednek Allahtól származó fekete italt hozott. A próféta ettől felbuzdulva 40 harcost ütött ki a nyergéből, majd 40 háremhölgyével hált!

 

 

 

 

 

 

 

Szerelmi ital

A Napkirály csokoládé-korszakát követően XV. Lajos idejében került a francia udvarba a kávé, amellyel kezdetben különböző betegségeket gyógyítottak, de az orvosok az ördög italaként számon tartva kiátkozták és megvetették a kávé fogyasztását. A kávé fogyasztása ebben az időben könnyelműségnek számított, miközben szexuális vágyfokozó italként is kínálták. XV. Lajos  előszeretettel fogyasztott kávét, elsősorban hölgyek, mindenekelőtt az elsőszámú szeretője, Madame de Pompadour társaságában. Egy másik szeretője, Du Barry grófnő is szívesen fogyasztotta a kávét, amit egy festményen is megörökítettek az utókor számára.

Később Mária Antónia francia királynő is gyakran kávézott a sèvres-i Rambouillet porcelánkészletéből (amelyben a csészék női melleket formáztak).

 

 

 

 

 

A XIX. század serkentő itala

A XIX. században a kávét kedvelők már elsősorban a serkentő és élénkítő hatása miatt fogyasztották a kávét. Balzac naponta több tíz csésze kávét is megivott, mivel úgy gondolta, hogy a kávé "megszünteti a fáradtságot, ébren tart és segíti az írást".

Napóleon is igazi kávékedvelő volt, a hadjáratai során kávéval tartotta magát ébren és a kávé segített neki a fáradtság leküzdésében is. Annyira kedvelte a kávét, hogy szinte függőségbe került: "a kávé engem felélénkít, gyomorégést és fájdalmat okoz, de az élvezet mindent elnyom. Inkább szenvedek, minthogy a szenvedélyem nélkül éljek".

Mindenki itala

Az elmúlt évszázadban a kávé mindenki italává lépett elő!

A kávé globális itallá lépett elő, amelyet minden generáció szívesen fogyaszt. A kávé ma már nem csak a kiv

áltságosok itala. A különböző nemzeti kávéfogyasztási kultúráktól függően elkészített kávék közös jellemzője a mágikus illat, a serkentő hatás és abűvölettel teli forróság.