Home |  Egyet jelent a kávé a művészettel?

Egyet jelent a kávé a művészettel?

 

Bevezetés

A kérdés furcsának tűnhet: lehet élelmiszer az esztétika szinonimája? A művészet különböző formáit figyelembe véve a kávé önmagában is művészet lehet, és ilyen értelemben a művészeket is vonzhatja.

Korábban a kávé művészeket ihletet meg, nem csak a fogyasztását illetően, hanem például képek fő elemeként is. Napjainkban a kávé például illatok összetevője.

 

A kávé és az építészet

Franciaországban, a gasztronómia országában korábban csak vendéglők és utcai konyhákléteztek, amelyek kiszolgálták az utazókat és az utca emberét is, de általában nem túl bizarr környezetben, nagy zaj és gyakran civakodás mellett, miközben a felszolgált ételek inkább egyszerűek, mint finomak voltak. 1674-ben Párizsban megnyílt az első kávézó: Le Procope néven. Azonnal sikeres lett, mivel itt nyugodt körülmények között lehetet meginni egy kávét vagy más egzotikus italokat, elfogyasztani egy süteményt vagy szorbetet, méghozzá elegáns környezetben. Hamarosan Szentpéterváron, Bécsben és Londonban is sorra nyíltak a kávézók, különösen ott, ahol a felvilágosodás szelleme uralkodott. A kávézók ízléses dekorációi (intim fülkék, nehéz függönyök stb.) sok híres vendéget vonzottak a ma már történelmi emlékként élő helyekre: bécsi Café Central, velencei Café Florian, római Café Le Greco…

A kávé és a festészet

A "török életstílust utánzó"XVII. században a képeken a francia arisztokraták keleti vagy török ruhákban örökítették meg magukat, egy csésze kávéval a kezükben. A következő évszázadban ezt felváltották a kávéscsészét és kávéskannát tartalmazó csendéletek. Még később, a  XIX. században a kávé a burzsoá kényelmet és családi magánéletet fejezte ki, amit Manet festményeken is megörökített: „Nő kávéskannával“ és „Ebéd a festőteremben“. Douanier Rousseau („Csendéletek“) és de Braque („Asztalok“ sorozat) újból felélesztették a kávéskannát és csészéket ábrázoló csendéleteket a XX. században. Napjainkbanegyes művészek a színek előállításához kávét és kávézaccot is használnak.

 

A kávé és a parfümök

A kávé minden érzékszervünkre hatással van, az illata mindenkiben azonnal a frissen őrölt kávét és a gőzölgő kávéscsészét juttatja az eszünkbe. A kávé azonban a parfümkészítőket is inspirálja, mivel gazdag és széles aromaskálával rendelkezik. A parfümkészítők kezdetben női illatokat állítottak elő, meleg, érzéki és bájos illatokkal, ilyen volt az Or de Torrente parfüm is. A kávé gazdag aromaválasztéka azonban arra is alkalmas, hogy férfias, éles, kemény és frissítőillatok alapja legyen. Az egyik legkedveltebb férfias illat az Amen a Thierry Mugler márkától, amely a kávé és a fa illatát kombinálja.

 

 

 

 

 

 

 

A kávé és a zene

A kávé sok zenészt is megihletett. Johann Sebastian Bach 211. kantátáját "kávé kantátának" is hívják, mivel a zenét Picander német költő (valódi neve Christian Friedrich Henrici) kávémánia verse ihlette meg. Serge Gainsbourg a kávét egy „A kávé színe" dallal dicsőítette. Nemrégiben Oldelaf énekes is szívesen énekelte a „Kávé“ című dalát, amely a kávé serkentő hatásával foglakozott, illetve egy francia reggae/jazz együttes „Kávézás“ száma is a kávéívás kellemes perceit dicsérte.