Home |  Barista, az eszpresszó szakértője

Barista, az eszpresszó szakértője

 

A kávészakértő

A kávékészítés nem pontos tudomány, a tudás tanfolyamokon elsajátítható. A legjobb baristák esetében azonban a gyakorlati tapasztalatok a tehetséggel is társulnak.

 
Az olasz eredetű "barista" szó bárpulti felszolgálót jelent. Az eredeti kifejezést ma már sok nyelv, többek között a francia és az angol is átvette, a jelentése azonban ma már elsősorban a kávét készítő kávészakértőre utal. A barista a borszakértőhöz hasonlítható, aki a kávékészítés terén szakember. Az igazi barista tökéletesen ismeri a capuccino, eszpresszó, caffe latteristretta és a latte macchiato elkészítési módjait…A nyugati országokban a barista szakma megbecsült és rendkívül keresett. Érdekes módon a kitűnő gasztronómiájáról ismert Franciaország ezen a területen le van maradva a többi országtól.

 

Az igényes ínyencek

A kávé serkentő hatását már az időszámításunk előtt is ismerték, igazából azonban csak elmúlt években vált a tisztelet és elismerés tárgyává. Az USA-ban és Angliában kizárólag csak kávét kínáló üzleteket hoztak létre, ami a tea országában "szentségtörést" jelentett!
A kávézás elterjedéséhez jelentős mértékben hozzájárult az otthoni és irodai fogyasztást támogató eszpresszógépek számának a növekedése is. A kávérajongók mindent megtesznek azért, hogy felfedjék ennek a titokzatos sötét italnak a rejtélyeit. A rengeteg kávéfajta és a sokféle íz izgalmas felfedezés minden kezdő kávéivónak.
A szállodaláncokban és a híres éttermekben dolgozó kávészakértők olyan szakmai tapasztalatokkal és tudással rendelkeznek, amelyet csak az általuk elkészített kávé élvezete közben tudunk igazán értékelni. 

 

Szakma és szenvedély

A barista, az eszpresszógép és a kávédaráló kezelésén túl kiválóan ismeri a kávé kultúráját, a kávéfeldolgozás különböző szakaszait, a szüreteléstől egészen a pörkölésigés a darálásig.
A tanfolyamok elvégzése és a gyakorlati tapasztalatok megszerzése után a Masterfokozat megszerzése jelenti a kávészakértőknek az igazi "diplomát".
Természetesen bárki jelentkezhet olyan barista tanfolyamra, ahol eszpresszó kedvelőként megismerkedhet a szakma alapjaival: a kávékeverékekkel, az igazi eszpresszó elkészítési módjával, a pörkölési fokozatokkal, a kávé tárolásával…Itt lehet elsajátítatni a Latte Art technikákat is, amely a tejhab különböző ábrákkal való díszítését jelenti, úgy ahogy azt a profik csinálják.

 

 

A barista titkai

A kávéfőzéshez használt készülékek eleve kiváló minőségű kávét állítanak elő, de az igazi kávészakértők az alábbi három paraméterrel állítják be a kávé kívánt minőségét: darálási finomság, kávé mennyiség  és víznyomás. Ezen kívül figyelembe kell venni a forró víz kávén való áthaladásának a sebességét, ami nagymértékben függ a darálási mérettől. Amennyiben a darált kávé mérete túl nagy, vagy az nincs kellő mértékben összenyomva, akkor a forró víz gyorsan áthalad a kávén (illetve ennek a fordítottja is igaz). A szakemberek szerint rendkívül fontos a víz állandó hőmérsékletének és a nyomásának a biztosítása.
Nem szabad elfelejtkezni a kávédarálóról sem, amely akkor jó, ha eltérő méretű darálást tud biztosítani a különböző típusú kávék elkészítéséhez.
Kísérletezzen Ön is, és legyen eszpresszó mester!