Home |  A tökéletes eszpresszó elkészítése

A tökéletes eszpresszó elkészítése

 

Definíció

A neve mindent elárul: az eszpresszót gyorsan kell elkészíteni és  kis csészében azonnal fel kell szolgálni, hogy rövid időn belül el lehessen fogyasztani. Az eszpresszó egy komplex, a többi kávétól az aromás összetevők koncentrációjában megkülönböztető ital.

Az eszpresszó elsősorban oldat, amely különböző anyagokat (savakat, fehérjéket, cukrokat, zsírokat és egyéb anyagokat) tartalmaz. Ez az ital emulzió is, mivel teltséget kifejező és az ízlelőbimbókat simogató aromás olajokat is tartalmaz. A kávét fedő vastag, mogyoró színű krém miatt az eszpresszó szuszpenzió is.

(illycaffè France cikk)

 

Elkészítési útmutató

• 7 g (+/– 0,5 g) finomra őrölt kávé

• Vízhőmérséklet 88 és 92°C között

• 9 bar nyomás

• Főzet térfogata 25 - 30 ml

• Főzés ideje 25 másodperc (+/-5 másodperc)

Ennél hosszabb idejű főzés esetén a kávé túlságosan kioldódik  a csészébe nagy mennyiségű koffein kerül a kávé túlságosan keserű és fanyar lesz. Ha a főzési idő a fentieknél rövidebb, akkor  nem történik meg kellőképpen a kávé átmosása, a kávé savanyú és ízetlen lesz.

A darált kávé szemcsemérete hatással van a kávéfőzés idejére, a felhasznált víz mennyiségére és a kész ital aromájára. Az eszpresszó kávéhoz a kávészemeket finomra kell őrölni, hogy a kávéból optimális arányban oldódjanak ki a kávéaromák.