Home |  A kóstolás művészete

A kóstolás művészete

 

Szemrevételezés

A szemrevételezés során az egyik legtipikusabb és legláthatóbb kávéjellemző a krémesség, amit habnak is hívunk. Az igazi és tökéletes eszpresszót a konzisztens és tartós, mogyoró színű, légbuborék mentes és fehér foltokat sem tartalmazó hab jellemzi. A sötétbarna színt karamellizált cukor kölcsönzi. Az "illy" csésze mérete és alakja optimális a kompakt hab megőrzéséhez. A porcelán csésze megfelelő vastagsága biztosítja az optimális hőmérsékletet a kávé fogyasztásához (kb. 65°C).

illycaffè France cikk)

 

Illat

A kávé aromák egy mély belégzés után simogatóan stimulálják az érzékszerveinket. A kávé lehet erős és dús, gyenge és híg. Lehet elegáns, tiszta és finom, vagy akár banális is. Erős illatú illy eszpresszó: gyümölcs és citrus, méz és karamell, friss jázmin és csokoládé illatot áraszt a csésze közelében.

 

 

 

Íz

Az eszpresszó  koncentrált aromatartalmátaz elfogyasztás után még 15 perc múlva is a szájában érzi. Az édes, savas és keserű ízek törékeny egyensúlya a harmónia kulcsa.

Édes érzet:a kávékeverék tulajdonságai határozzák meg, a legnagyobb szerepet a kávé pörkölési folyamata játssza. Minél hosszabb ideig pörkölik a kávét, annál kevésbé érezhető az édes íz (a keserű íz javára).

Kellemes savasság: az eszpresszó savas ízét a pH-érték, valamint a zöld kávészemekben található savak koncentrációja befolyásolja. A frissesség érzetétkelti, amely egy idő után megszűnik.

A keserű és savas íz egyensúlya tipikus jellemzője a kiváló minőségű Arabica kávéfajtának.

 

Ízlelés

Vegye a kezébe a csészét az eszpresszóval, keverje meg és figyelje a konzisztenciát. Az első kortytól élvezze a kellemes finomságot és a telt ízt, amelyet a cukrok és az olajok hoznak létre a nyelvén. Az aroma és teltség különbözteti meg az eszpresszót a többi italtól. Az eszpresszó akkor az igazi, ha selymes, szinte beúszik a szájába, hogy ingerelje az ízlelőbimbóit.